مواد مخدر محرک
یکی از انواع مواد مخدر ، مواد مخدر محرک هستند. این مواد شامل موادی هستند که فعالیت دستگاه عصبی مرکزی را افزایش داده و موجب افزایش ضربان قلب و فشار خون می شوند. این مواد بسته به ترکیبات و ساختار شیمیایی ، می توانند آثار جسمی و روانی متفاوتی در افراد ایجاد کنند.
انواع مواد مخدر محرک
انواع مواد مخدر و عوارض آن
برای اطلاعات بیشترمراجعه کنید به لینک : اعتیاد به مواد مخدر ( انواع مواد مخدر و عوارض آن)
اثرات روانی محرک ها در فاز سرخوشی
مسمومیت با مواد مخدر
نشانه های مسمومیت با مواد محرک
نکته : بسته به نوع مصرف ، میزان و نحوه مصرف ، طول مدت مصرف ، و تفاوت های فردی، برخی از علائم و عوارض فوق ممکن است در حین مصرف یا اندکی پس از آن در فرد رخ دهد.
مهمترین ماده در گروه مواد مخدر محرک ، مت آمفتامین یا شیشه است . شیشه از انواع مواد مخدر صنعتی است ، بو ندارد و شکل ظاهری آن شبیه جوهر لیمو درشت یا نبات خرد شده است. مصرف این ماده قدمت طولانی دارد و یکی از موارد مصرف آن ، در جنگ ها به دلیل افزایش انرژی بوده است.
روش مصرف شیشه
نکته : در مصرف تدخینی و خصوصا تزریقی به دلیل آنکه مواد به یکباره وارد بدن می شوند ، راش ( اوج لذت ) بیشتر است اما در مصرف خوراکی به دلیل جذب تدریجی مواد در بدن ، راش وجود ندارد.
پدیده راش : یک لحظه دوپامین به شدت ترشح می شود و فرد در عرض چند ثانیه لذت عجیبی را تجربه می کند که شبیه ارگاسم ولی بالاتر از آن است و سیستم بینایی فرد مثل دوربین می شود. پدیده راش به دلیل ایجاد شرطی سازس قوی در مغز ، هنگام ترک ماده محرک برای فرد مشکلات زیادی ایجاد می کند.
افرادی که مدت طولانی ( حداقل یک سال ) مواد محرک مصرف کرده اند و دچار رنج ، نابسامانی ، و اختلال عملکرد در زمینه های مهم زندگی از جمله تحصیل ، شغل ، روابط خانوادگی ، و اجتماعی شده اند، مبتلا به اختلال مصرف مواد محرک تشخیص داده می شوند .
نویسنده : نیره آزادی نقش کارشناس ارشد مشاوره توانبخشی از دانشگاه علامه طباطبایی
منابع :
- کتاب "مجموعه کتاب های درمان وابستگی به مواد محرک ( شیشه)" تالیف حامد اختیاری
- کتاب "دایره المعارف اعتیاد و مواد مخدر" تالیف دکتر آذر ماهیار و دکتر سیمانوحی
- کتاب "آسیب شناسی روانی بر اساس dsm5" تالیف دکتر مهدی گنجی